Facebook Takip edebilirsiniz

22 Şubat 2016 Pazartesi

GSS Prim Borcu Affı Sonrası Primlerde Tek Tarife


GSS Prim Borcu Affı Sonrası Primlerde Tek Tarife


Kasım 2015 seçimlerinde Başbakanımız Sn. Ahmet Davutoğlu'nun GSS primlerinin silineceğini ve gençlerin mağduriyetine son verileceğini aktarmıştı.

Seçim sonrası gerçekleşmesi beklenen ilk icraatlar arasında yer alan GSS prim borçlarının silinmesine yönelik çalışmalar tamamlanarak torba yasa ile meclisten 23.01.2016 tarihi ile geçti.

Bu kapsamda 5,3 milyon kişinin faydalanabileceği GSS prim borcu affı ile 9 milyar lira prim borcunun silinmesi bekleniyor. Eski uygulamada 18 ila 25 yaşları arası gençler aktif olarak eğitim hayatına devam etmiyorlarsa bulundukları ilçedeki Kaymakamlığa başvurarak Gelir Testine girmesi bekleniyordu ve uygulama sonrası ciddi prim yükü ile karşılaşmaktaydılar.

Yeni düzenlemede ise Lise sonrası üniversiteye hazırlanan gençler sınavı kazanamasalar dahi 20 yaşına kadar 2 yıl süresince sağlık yardımı almaya devam edecekler Primleri devlet tarafından karşılanacaktır. Üniversiteden mezun olduklarında ise 25 yaşını geçmemek kaydıyla 2 yıl yine prim ödemeden sağlık yardımı almaya devam edecekler.

Bir sevindirici, haber ise; Genel Sağlık Sigortası'nda mevcut uygulama ile 65, 197 ve 395 TL şeklinde prim tahsilatı yapılmakta ancak yeni düzenleme ile evdeki kişi başına geliri brüt asgari ücretin 3'te 1'i tutarında veya üstünde olan kişilerden tek bir tarife ile prim tahsilatı yapılması yönünde. Her ne kadar tutarın önümüzdeki günlerde netleşmesi beklense de tüm primlerin 60 TL ye indirilmesi beklenmektedir. Bu uygulama özellikle prim tahsilatını artıracağı kanaatindeyim.

 

YILMAZ UYAR / İNSAN KAYNAKLARI UZM. BİLİRKİŞİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi