Facebook Takip edebilirsiniz

12 Şubat 2016 Cuma

İş yerindeki kazada tek sorumlu patron olacak

Emojiİş yerindeki kazada tek sorumlu patron olacak

10'dan az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işletmelerin iş güvenliği konusunda dışarıdan hizmet alma zorunluluğu kaldırıldı.

Bu kriterlerdeki işletmelerin sahipleri Anadolu Üniversitesi'nin açtığı İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri e-Sertifika Programına katılarak sertifika alabilecek.

 Güvenbir OSGB Genel Müdürü ve İşyeri Hekimi Dr. Ali Çolak, sertifika alacak işverenlerin sadece kendi işletmesinin iş güvenliği işlemlerini yürütebileceğini, ancak meydana gelebilecek kazalardan da tek sorumlu olacağını söyledi.

 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre, 10'dan az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler Temmuz 2016 itibariyle iş sağlığı ve güvenliği hizmeti almak zorundaydı. Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yönetmelikte yaptığı değişiklikle bu zorunluluğu ortadan kaldırdı. Böylelikle bu işletmelerin sahipleri dilerlerse alacakları eğitim sonrası işyerlerinin iş güvenliği çalışmalarını kendisi yürütebilecek, çalışan başına aylık en az 10 dakikasını iş güvenliği denetimlerine ayırmak zorunda olacak.
 Çalışan sayısı ve tehlike seviyesi az olan işletmelere bir anlamda özgürlük getirildiğini açıklayan Güvenbir OSGB Genel Müdürü ve İşyeri Hekimi Dr. Ali Çolak, işverenlerin ise bir anlamda üzerlerine risk alacağını ifade etti. Çünkü bu işletmelerde olabilecek herhangi bir kazada sorumluluk tamamen işverende olacak. 

SAĞLIK GÖZETİMİNİ AİLE HEKİMLERİ YAPACAK!
 İlgili işletmelerin iş sağlığı konusunda kamu sağlık hizmet sunucuları ya da aile hekimlerinden hizmet alabileceğini söyleyen Ali Çolak, işverenlerin iş sağlığı konusunda sorumlu olamayacağının altını çizdi.

İŞVEREN BU HİZMETLERİ DIŞARIDAN DA ALABİLİR!
 İş sağlığı ve güvenliği hizmetinin tamamının ya da bir kısmının dışarıdan hizmet olarak alınabileceğini belirten Dr. Ali Çolak, özellikle risk almak istemeyen işverenlerin böyle bir yol izlemesinin daha sağlıklı olabileceğinin altını çizdi.

SERTİFİKA NASIL ALINACAK?
 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Anadolu Üniversitesi arasında protokol imzalandığını belirten Dr. Çolak, "İşyeri sahipleri belirlenen harç miktarını yatırıp bu Anadolu Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri e-Sertifika Programına kayıt yaptıracaklar. Eğitimlerini tamamlayan firma sahipleri daha sonra sınavı geçerek kendi işyerlerinde kullanılmak üzere İş Sağlığı ve Güvenliği sertifikasına sahip olacak fakat bu durum onları iş sağlığı ve güvenliği uzmanı yapmayacak " ifadelerini kullandı.

HABERTÜRK

ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ =}BLOG: VERGİ, SGK VE KANUN HABERLERİ 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi