Facebook Takip edebilirsiniz

19 Şubat 2016 Cuma

Marttan İtibaren Primler 100 Lira Eksik Yatırılacak

Marttan İtibaren Primler 100 Lira Eksik Yatırılacak

Asgari ücrete yapılan yüzde 30 oranındaki artışın işverene maliyetini azaltmak amacıyla sağlanan 100 liralık devlet desteğinden işverenlerin yanı sıra gündelikçi, bakıcı, kapıcı, bahçıvan çalıştıranlar da yararlanacak. Primler şubat ayında Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) tam olarak yatırılacak. Destekten yararlanan işverenler, mahsuplaşmanın başlayacağı mart ayından itibaren bir yıl süreyle primleri işçi başına 100 lira daha az yatıracak.

100 liralık devlet desteğine ilişkin yasa geçen hafta Resmi Gazete'de yayımlanırken, uygulamanın nasıl olacağına ilişkin vatandaşlardan çok sayıda soru geliyor. Özellikle gündelikçi, çocuk, hasta ve yaşlı bakıcısı ile kapıcı çalıştıran apartman sakinleri 100 liralık destekten nasıl yararlanacaklarını, primi bu ay eksik mi tam olarak mı yatıracaklarını merak ediyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yayımladığı genelge ile uygulamaya ilişkin ayrıntılı bilgi verdi. 1 Nisan 2015 tarihinde yürürlüğe giren yasayla, ayda 10 günden fazla süre ile ev hizmetlerinde çalıştırılan işçileri sigorta yaptırma zorunluluğu getirildi. Asgari ücret desteğinden, bu şekilde gündelikçi çalıştıran işverenler de yararlanacak. Ayda 30 gün gündelikçi çalıştıranlar, aylık 100 lira destekten yararlanacak.

GÜNLÜK 3.33 TL DESTEK VERİLECEK

Fakat, gündelikçiyi çalıştırdığı süre ayda 30 günden az, 10 günden fazla olan işverenler ise çalıştırdıkları her gün için 3.33 lira destek alacaklar. Örneğin, ayda 16 gün gündelikçi çalıştıran işveren 53.28 lira tutarında destekten yararlanacak.
Bir gündelikçi birden fazla işverene bağlı olarak ayda 10 günden fazla çalışıyorsa, o işçi için her işveren kendi paylarına düşen oranda ayrı ayrı destek alacak. Örnekte yer alan gündelikçi 16 gün Ayşe Hanımın evinde, 14 gün de Fatma Hanım'ın evinde çalışıyorsa Ayşe Hanım 53.28 lira, Fatma Hanım da 46.72 lira tutarında aylık destek alacak.

"Ev hizmetlerinde çalışma" temizlik, ütü, yemek yapma, çamaşır, bulaşık yıkamadan ibaret değil. Bahçe işleri; çocuk, yaşlı ve hasta bakımı işleri de "ev hizmetlerinde çalışma" olarak tanımlanıyor. Dolayısıyla bahçıvan, çocuk bakıcısı, yaşlı ya da hasta bakıcısı çalıştıranlar da aylık 100 liralık devlet desteğinden yararlanabilecekler. (HABERTÜRK)


ŞUBAT AYINDA PRİMLER TAM ÖDENECEK

Kapıcı çalıştıran apartman sakinleri de prim desteği alacak.
100 liralık asgari ücret desteği 1 Ocak 2016 ile 31 Aralık 2016 tarihleri arasında uygulanacak. Vatandaşlar, "Şubat ayı da bitiyor, destekten ne zaman yararlanacağız?" diye merak ediyor. Kafa karışıklığı, prim ödeme zamanlamasından kaynaklanıyor.
Şubat ayında ödenen primler, ocak ayındaki ücrete ait bulunuyor. İşverenler şubat ayında işçileri için ödemeleri gereken primleri tam olarak yatıracak. Şubat ayındaki kazançlara ilişkin mart ayında primler yatırılırken de mahsuplaşma yapılacak. Böylece 12 ay süreyle 100 lira daha az prim ödenecek.

BAŞVURU ŞARTI YOK

Asgari ücret desteğinden yararlanmak için işverenlerin başvuruda bulunmasına gerek olmayacak. Öngörülen şartları taşıyan işverenler, doğrudan destekten yararlanabilecekler.

İŞVEREN HANGİ İŞÇİLER İÇİN YARARLANABİLİR?

-Ev hizmetlerinde çalıştırılanlar
-Yabancı uyruklular dahil, özel sektör işyerlerinde hizmet akdi ile çalışanlar
-Yeraltında sürekli çalışanlar
-Yerüstü gruplu (münavebeli) çalışanlar
-Libya'da çalışanlar
-İstisna akdine istinaden Almanya'ya götürülen Türk işçiler
-Harp ve vazife malullüğü aylığı alırken bir işte çalışanlar
BELGESİNİ ZAMANINDA VERMEYENE DESTEK YOK
100 liralık asgari ücret desteğinden yararlanabilmek için 2016 yılında Aylık Prim ve Hizmet Belgesi'nin (APHB) yasal süresi içinde verilmesi gerekecek. Ancak, prim veya idari para cezası bulunması, işverenin destekten yararlanmasına mani olmayacak. 2016 yılında kurulan şirketlerde ise destekten yararlanabilmeleri için prim ve idari para cezası borcu bulunmaması koşulu aranacak.

GAZETE VATAN

ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ =}BLOG: VERGİ, SGK VE KANUN HABERLERİ 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi